Freecom NAS ND-XS 1TB

Op verzoek van de redactie beschreef AACC-helpliner Peter Eijlander zijn eerste ervaringen met deze privé aangeschafte Freecom-aanbieding .Netwerkschijf NAS staat voor Network Attached Storage, een centrale opslagschijf voor je thuisnetwerk, maar is verder zoals de harde schijf in je eigen pc of laptop. Hij heeft wel een behuizing en een eigen voeding. Je kunt hem ook al extra harde schijf gebruiken via de usb-kabel. Bijzonder is dat er speciale software op staat en dat hij een RJ-45-netwerkaansluiting voor een ethernetkabel heeft die datatransport tot 1gigabit per seconde ondersteunt.
Terzijde: SAN (omgekeerde van NAS) betekent Storage Area Network en is een combinatie van heel veel harde schijven die tezamen vele tientallen tot zelfs duizenden terabytes opslagcapaciteit bevatten.Computertje Door zijn software is de NAS eigenlijk een simpele ‘computer’ geworden die in een netwerk kan worden opgenomen zodat alle computers in het netwerk hem voor lezen en schrijven van data kunnen gebruiken. Voor de communicatie in een netwerk wordt veelal gebruikgemaakt van door de fabrikant bedachte methodes, waardoor op elke pc die de netwerkschijf wil benaderen, speciale software moet worden geïnstalleerd. Daardoor ben je doorgaans aan één besturingssysteem gebonden dat gezien het marktaandeel vrijwel altijd Microsoft Windows zal zijn.
Zoniet deze Freecom-nas die door het gebruik van standaardprotocollen zoals bv. tcp/ip, onafhankelijk van gebruikte besturingssystemen werkt. Via http kun je zijn instellingen wijzigen, en met browser-ftp of via een ftp-programma is hij via internet te benaderen voor up- en dowloaden. Hij heeft een mediaserver aan boord voor foto-, audio- en videobestanden. Een BitTorrent-client is ingebouwd zodat gedownload kan worden zonder tussenkomst van een pc, maar Freecom wijst alle verantwoordelijkheid voor illegaal downloaden nadrukkelijk van de hand ...
Het bestandssysteem is FAT-32. NTFS kan, maar dan verlies je de netwerkfaciliteit, een nadeel dus voor video’ers omdat FAT32 alleen bestanden aankan tot 4GB. Gelukkig zijn er programma's, die bestanden kunnen opdelen in blokken van 4GB en later weer herstellen tot hun oorspronkelijke grootte. Met die beperking valt te leven.
De XS kent alleen een knop Format in de webinterface en je hebt  in een flits een met FAT-32 geformatteerde schijf; gebruik dus niet de Windows-formatter.Handleiding De handleiding is zoals gebruikelijk een pdf-bestand op cd-rom. In de snelgids op papier staan gelukkig gebruikersnaam  en wachtwoord om instellingen aan te passen. De NAS werd door mijn netwerk niet gevonden. Ik moest in mijn router kijken welk ip-adres hem was gegeven om het aanmeldverzoek op het scherm te krijgen. Vermoedelijk een fout van Freecoms Network Storage Assistant. De servernaam is ND-XS en niet NDXS (handleiding), een groot verschil en een aandachtspunt voor de fabrikant.Plus- en minpunten De netwerknaam mag geen underscore bevatten, in tegenstelling tot de naamconventie voor (Windows-) werkgroepen. De loginnaam kan niet worden gewijzigd, het wachtwoord wel.
Pas na een firmware-update werkte het apparaat helemaal goed. De XS is fluisterstil, heeft een goede gebruikersinterface en handleiding (zeker voor techneuten).

SHiFTmagazine

SHiFTmagazine is het papieren visitekaartje van de AACC. Een full-colourblad met zo'n 25 pagina's aan artikelen. Artikelen van leden, van de eigen redactie en van professionele schrijvers van Clipboard Publications. In het magazine vind je aantrekkelijke aanbiedingen, tips & trucs en testverslagen en nog veel meer.

Lees meer over SHiFTmagazine

Evenementen