Ondernemer: maak dit jaar nog gebruik van de WKR!

De verhoging van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling (WKR) komt volgend jaar te vervallen. Dat betekent, dat de regeling dit jaar nog hoger is dan anders, wat zeer voordelig is voor ondernemers. Ondernemers kunnen hiermee namelijk belastingvrij wat extra’s doen voor hun personeel. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreid(er) kerstpakket, een personeelsfeest of iets anders extra’s. Hoe dit precies werkt? Wij vertellen je er alles over.

Verschillende bestedingen binnen de WKR

De werkkostenregeling is in het leven geroepen om ondernemers de mogelijkheid te geven om investeringen in het personeel te doen, zonder dat zij hier belasting over hoeven te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke laptop of telefoon voor personeel, een cursus of congres, inventaris op de werkplek en dus de vrije ruimte. In totaal kennen we vier verschillende bestedingen binnen de WKR:

  • Gerichte vrijstellingen: dit zijn zaken die de ondernemer aanschaft voor zijn of haar personeel. Denk aan een laptop of telefoon, de reiskostenvergoeding, entreegelden voor een cursus of congres en het aanvragen van een VOG.
  • Nihil waarderingen: nihil waarderingen zijn voorzieningen op de werkplek. Denk hierbij aan lampen, stoelen, bureaus, het toilet et cetera.
  • Intermediaire kosten: dit zijn kosten die de werknemer voor de werkgever maakt. Denk bijvoorbeeld aan parkeerkosten of een relatiegeschenk die de werknemer voorschiet.
  • Vrije ruimte: dit is ruimte die de werkgever voor diverse doeleinden aan het personeel mag schenken. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten of pakketten voor andere feestdagen, een personeelsfeest of een fiets- of sportplan. Sinds corona is het kunnen realiseren van thuiswerkplekken een populaire invulling voor de vrije ruimte. Het is hierbij nog wel van belang dat de uitgave gebruikelijk is.

Verhoogde vrije ruimte

In verband met corona is de vrije ruimte voor 2020 en 2021 extra verhoogd. Dit is gedaan om ondernemers de kans te geven om belastingvrij wat extra’s voor hun personeel te doen in de lastige tijd. De vrije ruimte is dit jaar nog 3% voor een bedrag onder de € 400.000 en 1,18% boven de € 400.000. Volgend jaar wordt dat teruggeschroefd naar 1,7% onder de € 400.000 en 1,2% boven de € 400.000.

Vrije ruimte WKR berekenen

De vrije ruimte bereken je door het fiscale loon van alle medewerkers bij elkaar op te tellen. 3% van het fiscale loon tot de grens van € 400.000 mag belastingvrij besteed worden aan vrije ruimte. Daarboven geldt het percentage van 1,18%. Als een werkgever boven het totale bedrag aan vrije ruimte komt, moet hij of zij 80% eindheffing betalen over het bedrag dat te veel is uitgegeven.

Een voorbeeld: je hebt 25 mensen in dienst die allen € 36.000 euro per jaar verdienen. Dan is het fiscale loon € 900.000. De vrije ruimte in dit geval is € 27.000 euro.

Thuiswerkvergoeding

De vrije ruimte binnen de WKR gaat weer terug naar het oorspronkelijke percentage van 1,7%. Wel is in het belastingplan aangekondigd dat men voornemens is om een thuiswerkvergoeding in te voeren volgend jaar. Dit zal een extra vrijstelling worden van maximaal € 2,- per dag, bedoeld voor elektra, gas, koffie, thee en toiletpapier.

Ondernemers en ZZP’ers

Wanneer een ondernemer zelf als medewerker op de salarislijst staat, dan mag hij of zij ook gebruik maken van de WKR. Voor een ZZP’er geldt dit niet: hij of zij kan niet gebruik maken van de WKR.

“Het is zonde om de vrije ruimte onbenut te laten, zolang de werkgever het kan betalen. Dit is de kans voor ondernemers om hun personeel met iets extra’s te belonen of te waarden, zonder dat ze daar belasting voor hoeven te betalen. In deze tijden kan dit zeer interessant zijn. Als dat kan conform deze regeling raad ik zeker aan om daar gebruik van te maken,” aldus Antoine Joosten, directeur en belastingadviseur bij AACC.