blurb

Werkkostenregeling

Alles wat je moet weten over de Werkkostenregeling

header_Irene_pd

Alles wat je moet weten over de Werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling waarmee je werknemers, binnen de vrije ruimte, onbelaste vergoedingen kunt geven. De kosten die je vergoedt hoeven niet direct werkgerelateerd te zijn, denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten, een bloemetje of cadeaubon, bedrijfsfitness of gereedschap, maar ook bonussen, een telefoon of laptop of een personeelsfeest.

Vrije ruimte WKR

De vrije ruimte voor de WKR is 1,92% van het fiscale loon. Dit geldt voor de eerste €400.000,- van de totale loonkosten van je personeel. Boven dat bedrag is het percentage 1.18%. Als extra lastenverlichting voor het MKB geldt er in 2023 een tijdelijke stijging naar 3% over de eerste €400.000,-. Na 2023 gaat de vrije ruimte weer terug naar 1,92%. Ga je over de vrije ruimte heen, dan betaal je over het gedeelte daarboven 80% belasting.

Vrijstellingen: uitzonderingen die niet onder WKR vallen

Er zijn ook kosten die je wel mag vergoeden, maar die buiten de vrije ruimte vallen. Deze kosten noemen we gerichte vrijstellingen. Het gaat dan om bijvoorbeeld reiskosten (tot €0,21), OV-abonnementen, maaltijdvergoedingen en scholing. Ook materialen die mensen nodig hebben voor het uitoefenen van hun functie, zoals een telefoon voor een accountmanager of een boor voor een medewerker van de technische dienst, vallen onder de gerichte vrijstelling. Net als een thuiswerkvergoeding van maximaal €2,13 per dag.

Wij staan voor je klaar

De adviseurs van AACC Personeelsdiensten zijn er voor jou. Wij geven begrijpelijk en toegankelijk advies en kunnen je op alle vlakken van personeelsdiensten ondersteunen of ontzorgen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Maak een afspraak en ontdek het zelf.

Veel gestelde vragen

Wat valt onder de WKR?

Onder de WKR valt onder andere kinderopvang op het werk, personeelsfeesten, thuiswerkvergoedingen, kerstpakketten, elektronica, bedrijfsfitness en gereedschap. Heb je een specifieke vraag over een vergoeding, neem dan even contact met ons op

Wat is de gebruikelijkheidstoets?

Dat wat je vergoedt, moet vergelijkbaar zijn met wat andere bedrijven doen en wat jij bij andere werknemers doet. Dat kan getoetst worden. De waarde van de vergoeding mag daarbij niet meer dan 30% afwijken van wat gebruikelijk is in vergelijkbare omstandigheden.

Bestaat het fietsplan nog?

Het fietsplan zoals we dat vroeg kenden, bestaat niet meer. Je mag nog steeds een fiets vergoeden, maar dat valt dan onder de vrije ruimte van de WKR.  

Wat zijn nihilwaarderingen?

Een aparte categorie binnen de WKR zijn voorzieningen die met het werk of de werkplek te maken hebben. Dit zijn zogenaamde nihilwaarderingen die onbelast zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld koffie op het werk, kantoorfruit, kinderopvang die is geregeld door de werkgever en huisvesting op de werkplek.