blurb

Verlof

Juridisch en verlofadvies voor werkgevers

header_Irene_pd

Juridisch en verlofadvies voor werkgevers

Veel verlofzaken zijn in de wet geregeld. Denk aan zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof, zorgverlof, verlof bij overlijden van een naaste enzovoorts. Het kan hierbij gaan om betaald of onbetaald verlof. Daarnaast zijn er nog de vakantiedagen die een werknemer krijgt. Dit is altijd betaald verlof. De hoeveelheid vakantiedagen van een werknemer spreken de werkgever en werknemer onderling af. Wel is er bij wet een minimum aantal uren vastgesteld. Heb je vragen over verlof of wil je hulp bij het opstellen van beleid rondom verlof? Wij helpen je graag!

Wij staan voor je klaar

De adviseurs van AACC Personeelsdiensten zijn er voor jou. Wij geven begrijpelijk en toegankelijk advies en kunnen je op alle vlakken van personeelsdiensten ondersteunen of ontzorgen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Maak een afspraak en ontdek het zelf.

Veel gestelde vragen

Welke soorten verlof zijn er?

Er bestaan verschillende soorten verlof. Betaald verlof, onbetaald verlof en bijzonder verlof. Vakantiedagen en bijvoorbeeld zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof is in de wet geregeld. Dit is vaak (gedeeltelijk) betaald verlof. Ander verlof, bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing, is vaak geregeld in de CAO of in de arbeidsovereenkomst. Onbetaald verlof voor een studie of lange reis, is meestal onbetaald en kan de werknemer zelf afspreken met de werkgever.

Hoeveel dagen heb je recht op betaald verlof?

Het wettelijk aantal vakantiedagen per jaar is vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Als je 25 uur per week werkt, heb je dus per jaar recht op 100 vakantie uren. Deze vakantiedagen worden gewoon doorbetaald. In de cao of in je arbeidsovereenkomst kunnen meer vakantiedagen toegewezen zijn. Dit heet dan bovenwettelijke vakantiedagen.