Bedrijf overnemen of verkopen? Hier moet je op letten bij bedrijfsovername!

Een bedrijf overnemen, jouw eigen bedrijf verkopen… waarschijnlijk is het geen dagelijkse kost voor je. Veelal is een bedrijfsovername een spannende stap in je carrière waar veel bij komt kijken. Want wanneer je van de huidige eigenaar een bedrijf gaat kopen, hoe zit het dan met de huidige klanten? Blijven die klant? En hoe bepaal je de juiste prijs? En waar op te letten als je je eigen bedrijf gaat verkopen? Wij vertellen je er graag meer over.

Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen doe je vaak omdat je wilt groeien met je onderneming. Voor groei is een bedrijf kopen strategisch vaak een zeer goede stap, omdat je hiermee toegang kan realiseren tot een nieuwe markt. Het bedrijf in kwestie kent in zijn huidige vorm namelijk al een klantenbestand, omzet, partners en vaak ook personeel. Aspecten die interessant kunnen zijn, maar die wel zorgvuldig onderzocht dienen te worden.

Een aantal tips waar je op dient te letten:

  • Het personeel: hoe staat het gesteld met de bedrijfscultuur? Zijn personeelsleden tevreden? Zijn er met de vorige eigenaar en het personeel afspraken gemaakt? Hoe zijn de banden onderling, en hoe waren de banden met de vorige eigenaar? Allemaal belangrijke punten om te onderzoeken.
  • De klanten: los van de bedrijfsresultaten en de omzet die gegenereerd wordt per klant, hoe is de relatie tussen de vorige eigenaar en klanten? Hoe tevreden zijn klanten? Haalt het bedrijf met name omzet uit nieuwe klanten, of keren huidige klanten ook geregeld terug? Komen er veel klachten binnen? Waar liggen de pijnpunten van de klant? Onderzoek dit goed.
  • Leveranciers: met welke leveranciers werkte de vorige eigenaar samen? Gelden de afspraken die gemaakt zijn met deze leveranciers ook voor jou, of komen die te vervallen? En wat voor verschillen zal dit hebben met de winst? Onderhandel hierover met de leveranciers.
  • Ook ‘verrassingen’ van de huidige eigenaar, zoals zaken uit het verleden of toekomstplannen met het bedrijf, dienen onder de loep te worden genomen. De verkoper is verplicht om hierover te informeren, maar jij als koper hebt een vraagplicht. Dit wil je tijdens het proces bespreken, om te voorkomen dat je achteraf voor onverwachte verrassingen en juridische processen komt te staan.

Onderschat bovenstaande punten niet. Dit zijn stuk voor stuk punten die belangrijk zijn voor de uiteindelijke prijs. Een overname-adviseur kan je hiermee verder helpen.

Een bedrijf verkopen

Bedrijfsverkoop is vaak een grote en emotionele stap voor een ondernemer. Er komt dan ook veel bij kijken. Wanneer je je bedrijf wilt verkopen, wellicht door je pensionering, zekerheid of om een andere weg in te slaan, wil je uiteraard dat je bedrijf in goede handen terecht komt. Je hebt er immers heel hard voor gewerkt. Bovendien wil je het maximale uit de verkoop halen. Je kan dan ook niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen, want een dergelijk traject kost tijd. Wat komt er bij het verkopen van een bedrijf kijken?

  • Een uitgebreide voorbereiding. Hierin maak je het bedrijf verkoopklaar. Een overdrachtsplan en het bepalen van de verkoopprijs zijn onderdelen uit deze stap.
  • Een geschikte koper vinden. Uiteraard wil je je bedrijf verkopen aan iemand die aansluiting heeft bij jouw bedrijf.
  • Onderhandelen. Als je een geschikte koper hebt gevonden, ga je onderhandelen over de voorwaarden en de prijs. Ook eventuele betrokkenheid na de overheid ga je in deze fase bespreken.
  • De overdracht. In deze fase wordt de onderneming officieel eigendom van de koper. Je boekhouding kan je gaan afsluiten, de laatste aangiften worden gedaan en de koopsom wordt betaald.

Grote stap

Een bedrijfsovername is een belangrijk en ingrijpend proces. Een adviseur kan je adviseren over jouw eigen situatie. AACC Bedrijfsovernames is daarin gespecialiseerd. Op aaccbedrijfsovernames.nl vind je alle informatie.

Zit jij erover te bedenken om een bedrijf over te nemen, wil je je bedrijf verkopen of ben je benieuwd naar jouw eigen groeimogelijkheden? Neem dan vrijblijvend eens contact met ons op.

We gaan graag met je in gesprek!