Zonnepanelen zakelijk aanschaffen? Dit moet je weten!

Zonnepanelen nemen steeds verder toe in populariteit. Niet alleen voor de particuliere, maar ook voor de zakelijke markt. Om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzaamheid, heeft de overheid een aantal subsidies en regelingen in het leven geroepen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Hierdoor hebben zij een of meerdere zakelijke voordelen voor een dergelijke investering in duurzaamheid. Maar zonnepanelen en andere duurzame oplossingen zijn niet goedkoop. Voordat je een duurzame investering doet voor bijvoorbeeld je bedrijfspand, wil je je genoeg hebben ingelezen. Wij helpen je graag.

Het grote voordeel van zonnepanelen zakelijk aanschaffen

Met zonnepanelen wek je (duurzame) energie op. Dat is uiteraard heel gunstig voor je bedrijfsportemonnee. Bovendien is zonne-energie milieuvriendelijk en duurzaam. Om ondernemers te stimuleren om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, kent de overheid verschillende regelingen en subsidies. Hiermee betaal je als ondernemer uiteindelijk maar een klein deel van de totale investering om zonnepanelen te laten plaatsen.

Subsidie voor als je zonnepanelen zakelijk aanschaft

zonnepanelenAllereerst kennen we de Energie InvesteringsAftrek (EIA). Hiermee mogen ondernemers 45,5% van de investering aftrekken van de fiscale winst. Het minimale bedrag waar de investering aan moet voldoen is €2.500,-. Een andere voorwaarde om gebruik te kunnen maken van deze investering is dat het goed waarin wordt geïnvesteerd op de tabel van de Belastingdienst vermeld staat. Wil je gebruik maken van deze regeling? Vraag deze dan binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting aan. Dat is niet het moment dat je de factuur ontvangt, maar het moment dat je de handtekening op de offerte zet.

Naast de EIA kennen we de Milieu InvesteringsAftrek (MIA). Hiervoor kun je in aanmerking komen wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA kan je tot maximaal 36% van het investeringsbedrag afschrijven van de fiscale winst.

Let op: de EIA en de MIA kan je niet voor dezelfde investering gebruiken. Op de tabellen van de Belastingdienst vind je welke investering in aanmerking komt voor welke regeling.

Ook kennen we nog de Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Met deze regeling kan je een investeringsaftrek van de winst aftrekken. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

Aanschaffen, leasen of huren?

Wil je in zonnepanelen gaan investeren? Dan moet je nog de keuze maken of je deze zelf wil aanschaffen, of dat je deze wil gaan leasen of huren. Het grootste verschil betreft de rente. Bij de keuze voor lease of huur betaal je deze waardoor de uiteindelijke kostprijs hoger komt te liggen.  Hierdoor zal de terugverdientijd van de panelen, wat gemiddeld 7 jaar is bij aanschaf, bij lease of huur langer zal gaan duren.

Kopen is op termijn het meest voordelig, maar vraagt een grote investering. Dit moet je uiteraard wel kunnen financieren. Leasen en huren is op termijn duurder, maar vraagt een kleinere investering.

Zakelijk of privé?

Als ondernemer heb je de keuze om zonnepanelen zakelijk of privé aan te schaffen. Uiteraard spelen zaken als de omvang van je bedrijf en bedrijfspand mee, evenals hoe stabiel jouw onderneming is. Zonnepanelen zijn immers een investering voor de lange termijn. Kies je ervoor om de zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, dan kom je in aanmerking voor de verschillende subsidies van de overheid. Denk hierbij aan de EIA, de MIA en de KIA zoals hierboven vermeld. Voor deze subsidies maakt het niet uit of je een grootzakelijk bedrijf, een mkb bedrijf, of een eenmanszaak runt.

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen voor je privé-woning

zonnepanelen particulierVoor ondernemers die vanuit huis werken, vaak ZZP’ers, wordt de situatie complexer. Wil je in een dergelijk geval gaan investeren in zonnepanelen, zou dit betekenen dat de panelen op je privé-woning komen te liggen. De ondernemer moet zich in deze kwestie dan ook afvragen of het een zakelijke investering is, of een investering in een privé-middel. Wanneer het puur alleen om een woonhuis gaat met hooguit een werkkamer, dan geldt dit voor de inkomstenbelasting niet als een zakelijke investering. De ondernemer kan er dan ook niks mee.

In de praktijk zien we dat ZZP’ers vaak een blokhut of garage gebruiken als werkruimte, die losstaat van het privehuis en een aparte ingang heeft. Voor dit soort gevallen is het vaak wel mogelijk om de investering zakelijk te doen en daarmee gebruik te maken van de belastingregelingen. Echter verschilt dit per specifiek geval en is dit afhankelijk van de feitelijke situatie rondom het huis. Doe je de investering zakelijk, dan kan je de btw terugvragen, maar word je jaarlijks wel geconfronteerd met een stukje btw-afdracht over het terugleveren van energie aan het net en het deel wat je privé gebruikt.

Meerdere duurzame investeringen tegelijk doen

Naast een investering in zonnepanelen, kan je meer investeringen in duurzaamheid doen die je kan opgeven onder de EIA, MIA of de KIA. Denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting, een warmtepomp, HR-glas of isolatie-oplossingen. Je kan meerdere investeringen naast elkaar doen, maar er zit wel een maximum van €328.721,- aan de EIA. Kom je boven dit bedrag uit, dan heb je geen recht op aftrek.

De belastingdienst maakt geen onderscheid in verschillende merken of landen waar het product vandaan komt. Wel heb je te maken met een maximum aan een bedrag. Wil je bijvoorbeeld investeren in een volledig elektrische auto en hiermee gebruik maken van de MIA, dan geldt deze regeling tot een maximum van €40.000,-. Kies je voor een luxer merk en dus een duurdere auto, dan heb je over het bedrag boven dit grensbedrag geen recht op aftrek.

Zonnepanelen aanschaffen als particulier

Als je als particulier zonnepanelen laat plaatsen, dan kan je de btw volledig terugvragen. Wat veel mensen niet weten, is dat je als particulier eigenaar van zonnepanelen ineens ondernemer wordt. Je levert immers energie aan het net. Aangezien dit om een klein bedrag gaat, val je als particulier onder de Kleine OndernemersRegeling (KOR). Hiermee hoef je de btw niet af te dragen.

Als je de zonnepanelen zakelijk aanschaft, dan moet je wel de btw afdragen.

Houd ook hier rekening mee

zonnepanelen zakelijk rendementWil je gaan investeren in zonnepanelen, houd dan ook nog even rekening met de volgende zaken:

  • Als je wilt gaan investeren in zonnepanelen en je wilt een offerte aanvragen, zorg er dan voor dat deze offerte en het daaropvolgende energiecontract op dezelfde naam komt te staan als degene die de investering doet. Doe je dit niet, dan kan je niks terugkrijgen volgens de regelingen van de belastingdienst.
  • Als je een investering doet, meldt dit dan binnen drie maanden bij het RVO. We zien vaak gebeuren dat klanten met een factuur komen en de vraag om deze te verwerken. Soms is het al te laat. Meld dit dus op tijd!
  • Investeer je als particulier in zonnepanelen? Dan kan je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar de btw hiervan terugvragen.

Wij kunnen ons voorstellen dat onderwerpen als deze vragen oproepen. Denk je aan verduurzaming en wil je er eens met een van onze adviseurs over sparren? Of heb je algemene vragen? Stel ze dan gerust, door contact met ons op te nemen. Dan helpen we je graag.