De belangrijkste wijzigingen voor jou als MKB-ondernemer in 2024

Het nieuwe jaar is begonnen, en januari is al bijna op zijn eind. Hopelijk heb je een goede start van het jaar gehad en draai je inmiddels weer op volle toeren. Maar: een nieuw jaar, betekent wijzigingen. Dat heeft gevolgen voor jou als MKB-ondernemer. Laten we deze wijzigingen samen doornemen, zodat je goed voorbereid bent op wat 2024 je brengt.

 

1. MKB-winstvrijstelling daalt naar 13,31%

Ben je IB-ondernemer? Dan is een belangrijke verandering voor jou dat de MKB-winstvrijstelling daalt van 14% naar 13,31%. Dit heeft directe gevolgen voor je belastingheffing. Bereid je voor op deze wijziging door je financiële planning hierop af te stemmen.

 

2. Afschrijving op bedrijfspanden wijzigt voor de inkomstenbelasting

Tot nu toe kon je als eigenaar van een bedrijfspand afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. Vanaf dit jaar is dat veranderd; de limiet is nu 100% van de WOZ-waarde. Deze aanpassing kan invloed hebben op je financiële strategie, zo zal in veel gevallen de winst hoger uitvallen en moet er dus meer belasting worden betaald, dus let hier goed op.

 

3. Veranderingen in de energie-investeringsaftrek

Denk je aan investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen? Let op, want de energie-investeringsaftrek daalt naar 40%. Ondanks deze daling blijft het een aantrekkelijke regeling om te investeren in duurzaamheid.

 

4. Reiskostenvergoeding stijgt

Goed nieuws voor je medewerkers: de reiskostenvergoeding gaat omhoog van 0,21 cent naar 0,23 cent per kilometer. Dit is dus het bedrag wat je als werkgever maximaal aan je medewerkers mag vergoeden.

 

5. Aanpassing van de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling

De vrije ruimte binnen de werkkostenregeling, tijdelijk verhoogd naar 3%, gaat weer terug naar 1,92% over de loonsom tot en met € 400.000. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte 1,18%. Dit betekent minder ruimte voor extraatjes aan medewerkers, maar nog steeds voldoende mogelijkheden om hen te waarderen.

 

6. Stijging van de arbeidskorting

Een positieve ontwikkeling: de arbeidskorting stijgt met 115 euro. Dit betekent meer netto inkomen voor vrijwel iedereen in loondienst. Een extra stimulans om te blijven werken en groeien.

 

7. Beperkte indexatie van belastingschijven

De meeste salarissen mogen dan wel geïndexeerd worden, de belastingschijven stijgen dit jaar nagenoeg niet mee. Hierdoor val je mogelijk sneller in een hogere belastingschijf.

 

8. Vermogensbelasting wijzigt

De vermogensbelasting verandert: geen indexatie van de belastingvrije voet en een stijging van het belastingpercentage van 32% naar 36%. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Hulp nodig?

Bij AACC begrijpen we dat deze wijzigingen vragen kunnen oproepen. We staan klaar om je te ondersteunen en adviseren. Onthoud, elke verandering biedt nieuwe kansen. Bereid je goed voor, blijf positief en pak die kansen. Neem vrijblijvend contact op met AACC Accountants & Bedrijfsadviseurs. Wij staan voor je klaar voor hulp en advies.