De keuze voor een (nieuw) accountants- en administratiekantoor: waar moet je op letten?

Als je ondernemer bent, word je geconfronteerd met de eigen administratie. Uiteraard wil je dat dit goed geregeld wordt. Over het algemeen werken ondernemers in het MKB of een groot bedrijf dan ook samen met een accountants- en administratiekantoor. Als ondernemer zijnde vertrouw je deze partij veel toe, en moet je er ook op kunnen vertrouwen dat de accountant jou biedt wat jij nodig hebt. Maar waar moet je nou op letten bij de keuze voor een accountant? Wat zijn cruciale factoren waar je aan moet denken? En als je erover denkt om over te stappen naar een ander kantoor: hoe weet je zeker dat jij het juiste kantoor kiest? Wij spraken erover met Richard van Leeuwen, eigenaar van AACC.

De cruciale vraag

Het accountantskantoor vinden dat perfect bij jouw ondernemerswensen past, begint bij jezelf. Je moet daarom zelf nadenken over jouw wensen en verwachtingen. “De cruciale vraag die ik bij iedere klant stel is: wat verwacht je van mij? Ieder accountantskantoor kan een jaarrekening opstellen en administratie verwerken. Daarom moet iedere ondernemer nadenken over wat hij of zij verwacht van een accountant, en dat verwachtingspatroon moet met elkaar afgestemd worden.”

In de basis doet ieder accountantskantoor hetzelfde. De verschillen zitten in de focusgebieden. Zo zijn er accountantskantoren die zich puur focussen op een bepaalde branche en zich daar in gespecialiseerd hebben. Ook zijn er accountantskantoren die vooral de laagste prijs willen bieden. “Wij richten ons in het bijzonder ook op de relatie met de klant,” vervolgt Richard. “Die customer intimacy moet bij je passen. Het gaat mij niet alleen om het bedrijf of om de branche, het gaat mij ook om de ondernemer achter de onderneming. Wij willen ook die ondernemer in persoon het beste bieden.”

Er zijn verschillende factoren waar je over na moet denken. Wat zoek je in de relatie met een accountantskantoor? Wil je regelmatig sparren, of wil je alles liever volledig uit handen geven? Wil je een kantoor die specifieke branchekennis heeft, een kantoor die ook internationaal georiënteerd is? Kies je voor een kantoor met één of enkele medewerkers, of kies je voor een grotere partij waardoor een accountantskantoor minder kwetsbaar is? Ga met jezelf in gesprek en bedenk wat je verwachtingen zijn en formuleer op basis daarvan je doelstellingen. Daarmee is de kans op falen minder groot.

Customer intimacy

“Voor mij is het doen van de aangiftes en het opstellen van een jaarrekening een startpunt naar de toekomst, niet een afsluiting van het verleden,” vertelt Richard. “Accountancy is heel persoonlijk werk. Je moet echt een vertrouwensrelatie met iemand hebben.”

In haar dienstverlening zit AACC meer op dienstverlening naar een klant toe. Investeren in een klantrelatie is dan ook een belangrijk speerpunt voor de organisatie. “Alleen als je een klant echt kent, kan je hem of haar volledig van dienst zijn. “Wanneer een klant van plan is een elektrische auto te kopen, kun je als accountantskantoor een Excel-sheet maken hiervoor. Wij kiezen ervoor de klant de vraag te stellen waarom hij dit wil doen. Daar zit nou net het verschil. Verwacht je een product, of een dienstverlenend advies. Daar moet je als ondernemer over nadenken.”

Doorgroeien

Een accountantskantoor kan er echt voor zorgen dat je als ondernemer met je bedrijf kan doorgroeien. Een goede accountant weet je te prikkelen met kritische vragen. Als dat iets is wat bij je past, ga je met de accountant over jouw business nadenken. In plaats van enkel de administratie op orde brengen. “Dat investeren in die relatie, is denk ik de reden dat veel ondernemers voor ons kiezen,” zijn de woorden van Richard hierover.

Concluderend…

Bij de keuze voor een (overstap naar een nieuw) accountantskantoor dien je jezelf dus het volgende af te vragen:

  • Wat verwacht ik van de accountant?
  • Hoe zie ik de relatie met de accountant voor me?
  • Wat voor dienstverlening wens ik van de accountant?
  • Zoek ik een accountant met branche-specifieke kennis of is dit geen noodzaak?
  • Zoek ik een nationale, of een internationale partij?
  • Zoek ik een accountant bij een klein of een groot bureau?
  • Wil ik met de accountant nadenken over mijn business, of wil ik enkel de administratie uitbesteden?

Wanneer je deze zaken voor jezelf helder hebt, kan de zoektocht beginnen.

Zijn wij een match?

Benieuwd of AACC een match is met jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden en verwachtingen graag met je!