Misschien heb je wel eens gehoord van de middelingsregeling inkomstenbelasting. Of misschien maak je er zelfs gebruik van. In dat geval moet je zeker verder lezen, want de regeling gaat namelijk stoppen. Niet per direct, maar wel op korte termijn. Hieronder lees je precies hoe en wat.
Wat is de middelingsregeling inkomstenbelasting?
De middelingsregeling inkomstenbelasting is een regeling waarbij je inkomstenbelasting over een periode van drie jaar gemiddeld wordt. Hierdoor kun je mogelijk geld terugkrijgen van de Belastingdienst. De regeling is vooral interessant als je in één of meerdere jaren (veel) meer hebt verdiend dan in andere jaren, waardoor je belastingtarief hoger is uitgevallen dan eigenlijk nodig was. Stel bijvoorbeeld dat je in het ene jaar een hoog inkomen had vanwege een bonus of een extra opdracht, terwijl je in de andere jaren een ‘normaal’ inkomen had. Of je inkomen is gekelderd door corona of omdat je een deeltijdstudie hebt gevolgd bijvoorbeeld. Dan kan het zo zijn dat je in het ene jaar in een hogere belastingschijf viel, waardoor je meer belasting moest betalen. Door middeling kun je mogelijk een deel van de te veel betaalde belasting terugkrijgen.
Hoe lang kan ik nog middelen?
De middelingsregeling is vervallen sinds 1 januari 2023. Wel kun je nog middelen over het tijdvak 2022-2023-2024. Dit is dus de laatste keer dat je gebruik kunt maken van de regeling. Als je over de losse jaarinkomens meer belasting betaalde dan over het gemiddelde, kun je het verschil terugvragen. Per kalenderjaar kan je maar één keer middelen. Heb je eerder al een middeling aangevraagd over de periode 2020 – 2022, dan kun je dat nu dus niet meer doen, omdat je 2022 al gemiddeld hebt.
Hoe maak ik gebruik van de middelingsregeling inkomstenbelasting?
Om gebruik te maken van de middelingsregeling moet je zelf een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Daarvoor kun je online een formulier downloaden. Dit kan tot uiterlijk drie jaar nadat de laatste aanslag inkomstenbelasting definitief is geworden. Het is dus belangrijk om dit op tijd te doen, anders loop je het risico dat je te laat bent en geen gebruik meer kunt maken van de regeling.
Wat zijn de voorwaarden van de middelingsregeling inkomstenbelasting?
Middelen kan alleen over drie aaneengesloten jaren. Het laatste tijdvak waarvoor dit kan, is de periode 2022-2024. De regeling geldt alleen voor box 1-inkomsten (zoals loon, winst uit onderneming en uitkeringen) en niet voor box 2- of box 3-inkomsten. Voor de teruggaaf van de te veel betaalde belasting geldt een drempelbedrag van € 545. Is jouw voordeel kleiner dan dat bedrag, dan krijg je het dus niet terug.
Ik wil middeling aanvragen!
Denk je dat je in aanmerking komt voor de middelingsregeling? Het is verstandig om dat vooraf goed te checken, het is namelijk niet altijd gunstig. Twijfel je, neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen je helpen bij het berekenen van je mogelijke besparingen en bij het indienen van de aanvraag.