De regels voor het aannemen van vakantiekrachten in 2024

De zomer staat weer voor de deur! De vakantieperiode begint meestal in mei, met de uitbetaling van het vakantiegeld, en ook de periode daarop nemen veel collega’s vakantiedagen op en gaan medewerkers er veelal op uit. Maar… het werk loopt door. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld de horeca, hebben ook nog eens te maken met zomerdrukte. Het inhuren van vakantiekrachten kan dan uitkomst bieden. Wel moet je daarmee voldoen aan verschillende regels. Wij vertellen je graag over de regels voor het aannemen en/of inhuren van vakantiekrachten in 2024.

Houd rekening met leeftijdsgebonden regels voor vakantiekrachten

Vakantiekrachten zijn veelal scholieren met zomervakantie die wat extra’s willen verdienen in de vakantie. Deze scholieren zijn vaak jong, en daarom moet je voldoen aan wet- en regelgeving. Zo zijn er regels voor vakantiekrachten rondom de te verrichten werkzaamheden, regels voor het aantal uur dat op een dag gewerkt mag worden en regels voor de maximale eindtijd tot wanneer iemand mag werken. Een paar voorbeelden:

  • Vakantiekrachten onder de 18 jaar mogen niet met giftige stoffen werken;
  • Vakantiekrachten onder de 18 mogen niet ’s nachts werken;
  • 13- en 14-jarigen mogen niet werken in de horeca of in een fabriek met machines;
  • Kassawerk verrichten mag pas vanaf 16 jaar;
  • Een 15-jarige mag maximaal 8 uur op een dag werken (inclusief schooltijd);
  • Een vakantiekracht die meer dan 4,5 uur werkt, heeft minimaal recht op een halfuur pauze;
  • Het minimumloon dat een vakantiekracht moet verdienen verschilt per leeftijd.

Alle leeftijdsgebonden regels vind je op de site van de Rijksoverheid.

Leg de afspraken met de vakantiekracht vast in een officiële arbeidsovereenkomst

Net als bij het aannemen van vaste medewerkers, is het de regel dat je met een vakantiekracht een officiële arbeidsovereenkomst moet tekenen. Vaak wordt er gewerkt met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in de vorm van een nulurencontract. Een oproepcontract wordt ook vaak ingezet. Houd er rekening mee, dat de vakantiekracht hiermee ook recht heeft op dat wat er in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Een adviseur op het gebied van personeelszaken kan je hierbij helpen.

Betaal een eerlijk salaris

Als werkgever ben je verplicht om minimaal het minimumloon aan je vakantiekracht uit te betalen. Dit minimumloon voor jongeren is een percentage van het minimumloon voor volwassenen en neemt toe naar aanleiding iemand ouder wordt. Val je onder een cao? Dan is het van belang dat je goed kijkt naar de voorwaarden die hierin staan. Als je niet onder een cao valt mag je zelf bepalen wat het loon wordt voor een vakantiekracht, zolang het maar minimaal het minimumloon is.

Brutominimum(jeugd)uurlonen, per 1 januari 2024

  • 15 jaar € 3,98
  • 16 jaar € 4,58
  • 17 jaar € 5,24
  • 18 jaar € 6,64
  • 19 jaar € 7,96
  • 20 jaar € 10,62
  • 21 jaar en ouder € 13,27

Meer informatie over het minimum(jeugd)loon vind je hier.

Uitzendbureau

Het vinden van vakantiekrachten is nog niet zo makkelijk. Uiteraard helpt het om aandacht te besteden aan jouw uitstraling als werkgever en via diverse lijntjes aan te geven dat je op zoek bent naar vakantiekrachten, maar mocht dat nog niet genoeg effect hebben kan een uitzendbureau uitkomst bieden. Naast de werving en selectie, neemt het uitzendbureau je ook veel administratief werk uit handen. In dat geval heeft het uitzendbureau een overeenkomst met de vakantiekracht, en jij als werkgever met het uitzendbureau.

Vakantiekrachten inhuren is voor veel MKB-bedrijven een fijne manier om zomerdrukte op te vangen en de personele bezetting op te lossen. Toch is het als werkgever belangrijk om je goed in te lezen rondom de regels voor het inhuren van vakantiekrachten. Wij begrijpen dat je hier wat hulp bij kan gebruiken. Bij AACC staan we klaar om je te ondersteunen en adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar voor hulp en advies.