Een accountantskantoor inschakelen

3 redenen waarom een accountant inschakelen een must is voor elk MKB-bedrijf

Accountancy is meer dan alleen de administratie bijhouden en belastingaangifte doen. Je brengt de financiën van je bedrijf in kaart, met als doel je bedrijf financieel gezond te houden. Het meest interessante aan het doen van je financiën is het zien van kansen voor groei. Waar kun je investeren of besparen? Een accountant kijkt door de cijfers heen en geven je inzicht in de betekenis van de getallen. Zo zijn zij de ideale sparringspartner als je beslissingen voor je bedrijf maakt.

Denk je erover je volledige boekhouding uit handen te geven? We begrijpen dat dit een belangrijke keuze is met veel gevolgen. Wij nemen je graag mee in de voordelen van het inhuren van een accountant. Van het samenstellen van jouw jaarrekening, het opstellen van tussentijdse financiële overzichten, tot het geven van investeringsadvies en het opstellen van een liquiditeitsbegroting; een accountant biedt meerwaarde.

De meeste MKB-bedrijven hebben wel iemand voor de administratie in dienst, of hebben zelfs een afdeling financiële administratie. De basisadministratie en verwerking van in- en verkoopfacturen zijn, vaak met behulp van een boekhoudprogramma, goed zelf bij te houden. Wat is dan het belang bij het inschakelen van een accountant?

1. Verschillende expertises onder één dak

Als je naar je facturen kijkt dan komen er misschien wel eens vragen in je op. Kunnen er kostenposten omlaag? Is het slimmer om een bedrijfspand te kopen in plaats van huren? Moeten we een extra werknemer aannemen? Voor iemand die alleen de administratie bijhoudt is het moeilijk om deze vragen te beantwoorden, omdat hij het bedrijf niet vanuit verschillende invalshoeken kan bekijken.
Bij een accountant als AACC zijn er meerdere disciplines vertegenwoordigd, denk aan bedrijfs- en personeelsadviseurs die meedenken bij financiële vraagstukken. Door te sparren met verschillende expertises kom je tot weloverwogen beslissingen voor je bedrijf.

2. Kansen zien vanuit de cijfers

De administratie van je bedrijf geeft niet alleen inzicht in hoe je er financieel voor staat. Als je in de cijfers duikt zie je ook de kansen die er zijn om te besparen of juist om te investeren.
Bij het opstellen van een jaarrekening is het te laat om voor dat jaar nog bij te sturen. Logisch, het jaar is voorbij. Tussentijdse cijfers geven je de kans om ontwikkelingen te signaleren en bij te sturen. Wanneer je ervoor kiest de administratie uit te besteden dan helpt accountancy je de cijfers te interpreteren, zodat je managementbeslissingen kunt te baseren op deze getallen.

3. Nooit een dag ziek

Deze spreekt voor zichzelf. Omdat er meerdere mensen voor jouw bedrijf klaarstaan, is er altijd iemand om je te helpen!
Met een accountant kun je sparren over de belangen en doelen die jij voor ogen hebt. Stabiele groei? Op termijn verkopen? De accountant biedt je interpretatie, analyse en inzicht in je cijfers. Beter dan een boekhoudprogramma, of AI-tools, dat kan.