Prinsjesdag: dit mag je als ondernemer verwachten voor 2023

Afgelopen week stond in het teken van Prinsjesdag. Traditiegetrouw worden dan de plannen van het kabinet voor aankomend jaar gepresenteerd. Zo ook wat er gaat veranderen op fiscaal gebied. We nemen je graag mee in de tien belangrijkste wijzigingen die vanaf 2023 voor ondernemers gaan gelden.

1. Verhoging van vennootschapsbelasting

Momenteel betalen ondernemers over de eerste € 395.000,- aan winst 15% vennootschapsbelasting. Zowel dit bedrag als het belastingtarief gaan veranderen aankomend jaar. In 2023 wordt dit verhoogd naar 19% vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000,- aan winst. Het belastingtarief boven dit bedrag aan winst blijft hetzelfde, namelijk 25,8%. Dit is een aanzienlijke verzwaring voor de ondernemer. Daarbij kan je je afvragen of dit een reden is om fiscale eenheden te beëindigen.

2. Afschaffing van de oudedagsreserve (FOR)

Per 1 januari 2023 wordt de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) afgeschaft. In de praktijk betekent dit dat ondernemers niet langer kunnen doteren aan deze reserve. Een opgebouwde reserve blijft wel staan, maar wordt als het ware bevroren. Een ondernemer die vanaf 2023 pensioen wil opbouwen wordt geadviseerd om dit te toen door premies te storten in bijvoorbeeld een lijfrentepolis of een bankspaarproduct.

3. Wijzigingen in Box 3

Het grote wachten op de aangekondigde veranderingen in box 3 is opgeschoven naar 2026. Per januari 2023 zullen de wijzigingen slechts beperkt zijn. De komende jaren zal belasting worden geheven op basis van forfaitaire rendementen, waarbij nog meer wordt aangesloten bij algemeen gerealiseerde rendementen. Het tarief daarentegen stijgt jaarlijks met 1%-punt tot 34% in 2025.

4. Doelmatigheidsmarge voor loon van de DGA komt te vervallen

Momenteel kennen we een doelmatigheidsmarge voor het loon van een DGA. Dit is een marge van 25%, die kan worden ingezet om het loon van een DGA te verlagen. In 2023 komt deze marge te vervallen. In de praktijk zal dit betekenen dat de salarissen van DGA’s zullen gaan stijgen en zij dus meer belasting moeten gaan betalen.

5. Wet excessief lenen gaat van kracht

Wetgeving dat niet in het belastingplan stond, maar wél gaat gelden vanaf januari 2023: de wet excessief lenen. Dit is een aparte wet die door de 2e kamer is aangenomen en wel degelijk gevolgen gaat hebben voor de ondernemer. Een ondernemer die een bedrag boven de € 700.000,- leent bij de eigen BV, dient over het meerdere flink belasting te moeten betalen. Het bedrag boven de € 700.000,- wordt namelijk gezien als dividentuitkering waar een belastingtarief voor geldt van 26,9%. Een lening ten behoeve van de eigen woning is hierbij wel uitgezonderd. Tot het bedrag van € 700.000,- mag nog wel vrij geleend worden.

6. Verlaging van zelfstandigenaftrek

Ook voor zelfstandigen zijn de belastingplannen niet heel gunstig. De zelfstandigenaftrek bedraagt momenteel nog € 6.310,-. De plannen waren om dit te verlagen naar € 5.950,- in 2023, maar is bij de presentatie van de plannen zelfs nog verder verlaagd naar € 5.030,-. Daarbovenop kan de aftrek in 2023 nog maar verrekend worden tegen 36,93%, in plaats van het huidige tarief van 40% nu.

7. Middelingsregeling komt te vervallen

Ook de middelingsregeling komt per 1 januari 2023 te vervallen. Deze regeling gaf ondernemers (en particulieren) de mogelijkheid om bij een wisselend inkomen, de bedragen te verdelen over de verschillende jaren. Dit kan een belastingvoordeel opleveren voor de persoon in kwestie. Vanaf 2023 is dit dus niet langer mogelijk.

8. Overdrachtsbelasting wordt verhoogd

Wanneer ondernemers onroerend goed willen kopen, betalen ze daarover overdrachtsbelasting. Momenteel wordt daarvoor een tarief van 8% gehanteerd. In 2023 gaat dit stijgen naar 10,4%. In de praktijk betekent dit dat alles wat een ondernemer aan onroerend goed koopt, op de eigen woning na, 2,4% duurder wordt.

9. Bijtelling elektrische auto’s omhoog

Ook de bijtelling voor elektrische auto’s gaat omhoog. Dit geldt voor elektrische auto’s met een eerste tenaamstelling of toelating in 2023 en een catalogusprijs van boven de € 30.000,-. De bijtelling van 16% blijft gelden over de eerste €30.000,-.

10. Kilometervergoeding gaat stijgen

In verband met de verhoogde kosten voor brandstof stijgt de maximale kilometervergoeding naar 21 cent per kilometer. Dit is het tarief dat belastingvrij gehanteerd mag worden.

Over het algemeen pakken de veranderingen voor 2023 niet heel gunstig uit voor ondernemers. Het mag dan ook blijken dat zij de rekening gepresenteerd krijgen van de inflatie. Antoine Joosten hierover: “Naast veranderingen in belastingen, zien we dat het minimumloon ook omhoog gaat en dat medewerkers waarschijnlijk ook een hogere salarisstijging verwachten dan anders. Daartegenover zien we dat werkgevers weinig mogelijkheden hebben gekregen om werknemers financieel te ondersteunen om de hogere lasten op te vangen. 2023 kan dan nog wel eens een uitdaging worden.”

Een klein lichtpuntje: de inkomstenbelasting gaat wel naar beneden en de arbeidskorting omhoog. Daardoor heb je netto wat meer inkomen.

Wij kunnen je helpen

Heb je vragen over de plannen voor volgend jaar of kan je wel wat hulp of advies gebruiken? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.