Van topatleet naar zelfstandig ondernemer: op bezoek bij Dennis Licht

Sinds begin deze maand is Dennis Licht fulltime zelfstandig ondernemer. De ex-topatleet brengt mensen in beweging door het aanbieden van trainingsprogramma’s voor particulieren en beweeg-, (business)running- en vitaliteitsprogramma’s. Wij bezochten hem op zijn kantoor in het Gezondheidscentrum aan het Apeldoornse Jean Monnetpark. Daar deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en tips voor startende- of toekomstige ondernemers.

Dennis, hoe ervaar je de overstap van topatleet naar ondernemer?

“De overstap is gevoelsmatig best wel geleidelijk gegaan. Als atleet ben je ook een soort onderneming die belasting afdraagt over bijvoorbeeld prijzengeld en sponsorschappen. Die vallen boekhoudkundig onder ‘inkomsten uit overig resultaat’. Hoewel mijn focus in de jaren als atleet altijd op de sport lag, verdiepte ik me tegelijkertijd continu in de commerciële mogelijkheden. Ik wilde namelijk niet financieel afhankelijk zijn van subsidies. Daarom richtte ik me juist op partnerships met sponsoren.”

Was je altijd al van plan om zelfstandig ondernemer te worden?

“Ik wist wel dat dat er ooit van zou komen, ja. Net als mijn omgeving. Antoine Joosten zei jaren geleden al dat het een kwestie van tijd was voor ik de stap zou wagen. Na het beëindigen van mijn professionele sportcarrière ben ik een tijdje in loondienst geweest en heb ik daarna wat projecten opgepakt. Tot het moment dat ik een mooie basis aan klanten en opdrachten had en het goed voelde om helemaal voor mezelf te beginnen. Sinds deze maand ben ik fulltime zelfstandig ondernemer. Een nieuwe mijlpaal.”

Welke rol speelt AACC op dit moment voor jouw onderneming?

“Omdat er in de afgelopen jaren best veel wijzigingen geweest zijn in mijn werkzaamheden en dus mijn financiële situatie, is het belangrijk om terug te kunnen vallen op een partner die ik vertrouw en die mij ontzorgt. Die rol vervult AACC voor mij. Heb ik een vraag, dan krijg ik daar een begrijpelijk een praktisch antwoord op. Ik zie AACC als een financiële coach die mij helpt de boel op orde te houden. Voor de boekhouding zelf kun je tegenwoordig als je een beetje handig bent met een computer zelf wel uit de voeten. Met de juiste programma’s is uren boeken en factureren een fluitje van een cent. Juist het stukje advies en vooruit kijken is iets waar je als ondernemer hulp van experts bij nodig hebt.”

Wat is volgens jou de basis van ondernemerschap?

“Het juiste moment om als ondernemer te starten komt vanzelf, daar moet je aan toe zijn. Wat is je kracht? Wat streef je na? En hoe kun je daar je verdienste van maken? Dat is de basis. Daarnaast moet je er op uit gaan om kenbaar te maken wat je doet. Ik doe dat onder andere via online kanalen als mijn website, Instagram– en LinkedInpagina. Daar leent mijn dienstverlening zich ook goed voor. Door bezoekers te informeren, te enthousiasmeren en de interactie aan te gaan, bind ik nieuwe klanten aan me. Niet per se meteen hoor: het kan ook rustig een paar maanden of een paar jaar duren. Ik vraag nieuwe klanten daarom altijd hoe ze bij mij terecht gekomen zijn. Aan de hand van die inzichten pas ik mijn strategie weer aan.”

Tot slot: heb je nog tips voor startende ondernemers?

“Wees jezelf, heb vertrouwen, volg je hart en steek je tijd en energie in dat wat je wilt bereiken. Je kunt altijd weer terug in loondienst mocht het niet zo lopen als je gehoopt had. Bij twijfel: gewoon doen. Spring in dat gat en ga ervoor!”