Als MKB-ondernemer kun je op verschillende manieren zaken doen met je eigen BV, zoals geld lenen voor persoonlijke uitgaven of het gebruik maken van bedrijfsmiddelen voor privédoeleinden. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van de fiscale en juridische implicaties van deze transacties. In dit blog geven we je inzicht in de belangrijkste aandachtspunten en de wijzigingen sinds dit jaar in de regelgeving.
Wat je moet weten over het lenen van je eigen BV
Geld lenen van je BV betekent ook daadwerkelijk lenen: je moet het terugbetalen. Hierbij is het essentieel om altijd een marktconforme rente te betalen over de lening en de lening ook daadwerkelijk terug te betalen. Het kan als ondernemer in sommige gevallen nuttig zijn om hier gebruik van te maken, voor bijvoorbeeld het verbouwen van je vakantiewoning. Hiervoor gelden strikte regels waar je je aan moet houden. Vanaf 2024 mag je namelijk maximaal 500.000 euro lenen van je BV (uitgezonderd de lening voor de eigen woning), een verlaging ten opzichte van de eerdere limiet van 700.000 euro. Als je meer leent, ziet de Belastingdienst het meerdere als een fictieve dividenduitkering. Hierover moet je 33% belasting betalen, en over uitkeringen tot € 67.000 24,5%.
De DGA taks uitgelegd
Om excessief lenen tegen te gaan, is de zogenaamde DGA taks door de overheid ingevoerd. De overheid wil hiermee voorkomen dat directeur-grootaandeelhouders hoge schulden opbouwen bij hun eigen BV zonder een duidelijk plan voor aflossing. Dit beleid dwingt ondernemers om zakelijk te blijven handelen, zelfs binnen hun eigen bedrijf. Wees daarom voorbereid op strengere controles vanuit de Belastingdienst als je boven de leningslimiet uitkomt.
Omgaan met bedrijfsmiddelen en privégebruik
Als je bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfswagen of bedrijfsinventaris privé gebruikt, moet dit ook correct worden vastgelegd. Dit helpt problemen te voorkomen bij een eventueel faillissement van je BV. Zorg ervoor dat zulke transacties formeel worden overeengekomen, zodat een curator niet kan eisen dat je deze bedrijfsmiddelen of het equivalent in geld terugbrengt naar de BV.
Salaris en winstuitkering vanuit je BV
Je salaris of winstuitkering vanuit de BV moet altijd formeel worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Dit is cruciaal om te kunnen aantonen dat de uitbetalingen gerechtvaardigd zijn, vooral als je bedrijf financiële moeilijkheden ondervindt. Doe je dit niet, kan een curator bij een faillissement zomaar eisen dat het uitbetaalde salaris moet worden terugbetaald.
Leningen voor de eigen woning
Leningen van je BV voor de financiering van je eigen woning vallen buiten de regelgeving voor lenen van de BV, zolang deze voldoen aan de voorwaarden voor een eigenwoninglening. Dit biedt enige flexibiliteit voor ondernemers die hun woning willen financieren via hun BV.
Advies voor het zakendoen met je eigen BV
Door bovenstaande richtlijnen te volgen, kun je op een verantwoorde wijze zakendoen met je eigen BV. Het is aan te raden je te laten adviseren door een accountant of juridisch adviseur, vooral bij het opstellen van overeenkomsten tussen jou en je BV. Dit zorgt voor helderheid en voorkomt problemen met de fiscus of andere juridische kwesties.
Bij AACC staan we klaar om je te ondersteunen en adviseren. Neem vrijblijvend contact op met AACC Accountants & Bedrijfsadviseurs. Wij staan voor je klaar voor hulp en advies.