BV omzetten naar VOF of eenmanszaakWil jij je VOF omzetten naar een BV?

We praten je bij

Het omzetten van een VOF naar een BV kan om verschillende redenen een goede keus zijn. Zo zijn er fiscale voordelen mee te behalen, met name bij hogere winsten van jouw onderneming. Daarnaast kent een BV slechts beperkte aansprakelijkheid voor de bestuurder. Als je jouw (aandeel in een) VOF wilt omzetten in een BV dan kan dat op verschillende manieren.

Wat jouw vraag ook is, bij AACC Accountants & Bedrijfsadviseurs hebben we alle kennis en kunde om jou te helpen.

Stel je vraag aan:

Antoine Joosten RB

Antoine Joosten RB
Directeur / Belastingadviseur

“Wij hebben de kennis en specialisten in huis om onze klanten te ondersteunen bij het maken van keuzes zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.”

nba
register belasting adviseurs

Is jouw VOF vanuit fiscaal oogpunt nog wel de meest aantrekkelijke rechtsvorm? Wij adviseren je en komen samen tot de juiste keuze.

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen contact met je op:

Leadgeneratie AACC

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken je gegevens alleen om een email terug te sturen. (privacyverklaring)

De voor- en nadelen van een VOF omzetten naar een BV

Dit zijn in het kort de belangrijkste voor- en nadelen wanneer jij je (aandeel in een) VOF in een BV omzet:

 

Voordelen Nadelen 
Beperkte aansprakelijkheid voor eigenaren Meer administratieve lasten 
Fiscale voordelen Hogere opstartkosten 
Mogelijkheid tot kapitaalaantrekking Minder flexibiliteit 
Continuïteit en overdraagbaarheid van aandelen Mogelijk hogere winstbelasting bij lagere winsten 
Professionaliteit Openbaarheid van financiële informatie (afhankelijk van de locatie) 

Waarom VOF omzetten naar een BV

Vier redenen om je VOF om te zetten naar een BV:

1. Als (mede)eigenaar van een VOF ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming. In een BV is dit niet meer het geval. De persoonlijke financiën van aandeelhouders in een BV zijn beschermd tegen zakelijke schulden.

2. Een BV biedt fiscale voordelen, zoals lagere belastingtarieven voor vennootschapsbelasting. Daarnaast kunnen BV’s gebruikmaken van fiscale regelingen en aftrekposten die niet beschikbaar zijn voor een VOF, zoals de deelnemingsvrijstelling.

3. Voor de continuïteit en overdraagbaarheid is een BV ook aantrekkelijker. Een BV heeft de mogelijkheid om gemakkelijker kapitaal aan te trekken door nieuwe aandeelhouders uit te nodigen. Ook is het overdragen van aandelen in een BV vaak eenvoudiger dan het overdragen van een belang in een VOF.

4. Een BV wordt vaak gezien als een meer professionele rechtsvorm, wat het vertrouwen van klanten, leveranciers en investeerders kan vergroten.

 

Waar rekening mee houden bij het omzetten van een VOF naar een BV

Wanneer je een BV start zijn er ook verplichtingen, zoals het opstellen van jaarrekeningen, notulen van aandeelhoudersvergaderingen en het bijhouden van aandelenregisters. Ook is het oprichten van een BV duurder dan van een VOF, vanwege registratiekosten, notariskosten en andere wettelijke vereisten. De eigendoms- en beheerstructuren zijn doorgaans minder flexibel dan in een VOF, waar de eigenaren meer vrijheid hebben om afspraken te maken. En hoewel er fiscale voordelen zijn, dat treedt vaak pas op bij hogere winsten.

Kortom, er zijn kansen en valkuilen. Een juridisch en fiscaal adviseur zoals AACC helpt je met de juiste keuze. Zij bepalen met jou de beste rechtsvorm voor jouw onderneming.

Over AACC

AACC staat voor “betrokken, laagdrempelig, flexibel en professioneel”. En wij kijken verder dan alleen naar jouw cijfers. Je bespreekt je doelen met ons en samen kiezen we voor de juiste aanpak. We adviseren je bij het realiseren van deze doelen en kijken hierbij naar de (on)mogelijkheden. Door de opbouw en omvang van ons kantoor vinden cliënten bij ons gehoor, flexibiliteit en laagdrempeligheid. Deze houding tezamen met onze passie maakt ons tot een professionele dienstverlener.

Wil jij samen de juiste rechtsvorm bepalen voor jouw onderneming?