Auto van de zaak? Lees dan even verder!

Voor auto’s die vanaf 1 juli 2012 op kenteken zijn gezet, geldt een vaste bijtelling voor zestig maanden. Het percentage van destijds kan voor deze auto’s na 1 juli 2017 wijzigen door nieuwe regelgeving.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Per 1-1-2017 is de lagere bijtelling voor hybride auto’s vervallen. Alleen voor 100% elektrische auto’s blijft een laag bijtellingspercentage van 4 %. Gedurende 60 maanden blijven voor eerder geregistreerde auto ’s de toen geldende percentages van toepassing. Het nieuwe standaardpercentage van 22% geldt alleen voor auto ’s die vanaf 1-1-2017 voor het eerst de weg op gaan. Voor auto ’s van voor deze datum zal de standaard bijtelling dus 25% blijven, tot de zestig maanden periode is volgemaakt.  Als je toch aan een andere auto toe bent, kan het interessant zijn om een gebruikte hybride auto aan te schaffen die nog relatief jong is. Je houdt dan voor de resterende periode van die zestig maanden een lage bijtelling.

De nieuwe bijtellingspercentages worden telkens voor zestig maanden vastgesteld. Na deze periode wordt er opnieuw gekeken onder welk percentage de auto valt, op basis van de dan geldende normen. Voor autoverkopers lijkt het me een uitdagende puzzel om bij gebruikte wagens de juiste bijtelling te bepalen. De oude regeling kende maar liefst elf verschillende percentages en was ook nog eens afhankelijk van het soort brandstof. Bij nieuwe auto’s wordt het gelukkig een stuk eenvoudiger.