Bitcoins en belasting

Koersstijgingen en dalingen

Cryptovaluta, zoals Bitcoins, zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Het digitale geld is bedoeld als betaalmiddel, maar wordt momenteel veel gebruikt om te speculeren op koersstijgingen. De koers is zeer veranderlijk. Na een enorme stijging in 2017 tot boven de 20.000 dollar, is de waarde aan het begin van 2018 weer gedaald tot onder de 10.000 dollar.

De fiscale behandeling

De fiscale behandeling van deze cryptovaluta is afhankelijk van de situatie. De belegger in cryptovaluta zal de waarde hiervan in zijn aangifte inkomstenbelasting als onderdeel van de rendementsgrondslag in box 3 moeten vermelden. Bent u echter actief als miner van cryptovaluta, dan zult u de opbrengsten van de cryptovaluta moeten aangeven als inkomsten uit werk en woning. Dit geldt ook als u opereert als wisselkantoor voor cryptovaluta. Ook bij de berekening van schenk- en erfbelasting of de vennootschapsbelasting moet rekening worden gehouden met een bezit aan cryptovaluta of opbrengsten uit handel of minen van cryptovaluta.

Belastingdienst

Het niet vermelden van deze gegevens in de aangifte leidt tot een onjuiste aangifte. Voor het indienen van een onjuiste aangifte kan de Belastingdienst u een vergrijpboete opleggen. Hoewel de Belastingdienst op dit moment een bezit aan cryptovaluta niet kan aantonen, kan de omwisseling van cryptovaluta in euro’s de Belastingdienst op het spoor zetten van een onjuiste aangifte.