Ondernemers let op: het DGA pensioen stopt

Op 1 april 2017 is de regeling Pensioen in Eigen Beheer (PEB) gewijzigd. Met een overgangstermijn van drie jaar wordt deze regeling in zijn huidige vorm afgeschaft. DGA’s hebben nog tot uiterlijk 1 juli dit jaar de tijd om actie te ondernemen, dus snelheid is geboden. Je hebt nu de keuze uit vier opties: afkoop met belastingkorting, oudedagsverplichting, premievrij voortzetten of extern verzekeren. Ik wil graag ingaan op de eerste twee opties.

Afkoop met belastingkorting

Als je hiervoor kiest hoef je over het vrijgekomen bedrag minder inkomstenbelasting te betalen dan normaal. In 2017 geldt een korting van 34,5 % op de grondslag. In 2018 is dat 25 % en in 2019 is de korting 19,5 %. Vanaf 2020 geldt het reguliere belastingtarief. Voor ondernemers die al met pensioen zijn kan dit een slimme keuze zijn omdat het geld doorgaans niet meer in het bedrijf vastzit. Het vrijgekomen bedrag komt in privé en is belastbaar in box 3.

Oudedagsverplichting

Dit kan een goede optie zijn voor de actieve ondernemers. Je kan het zien als een soort spaarpot, waarbij de huidige fiscale balanswaarde wordt omgezet. Het geld blijft in de onderneming en de DGA houdt daarmee een reservering voor zijn oude dag. Belastingheffing vindt pas in de uitkeringsfase plaats. De partner of ex-partner moet bij deze opties wel toestemming geven. Wij gaan graag met je om de tafel om te bekijken wat in jouw geval de beste keuze is.

Antoine Joosten RB

Directeur / belastingadviseur AACC