Vrijstelling voor schenkbelasting

Als je een schenking krijgt, is de kans groot dat je hierover schenkbelasting moet betalen, maar alleen als het bedrag van de schenking hoger is dan je vrijstelling. Hiervoor gelden de volgende regels:

Jaarlijkse schenking

Per jaar mogen ouders hun kinderen een bedrag van 5.320,- belastingvrij schenken en hiervan hoeft geen aangifte te worden gedaan. Is het bedrag van de schenking hoger dan deze vrijstelling, dan moet dat wel.

Bestemd voor studie of woning

Is je kind tussen de 18 en 40 jaar oud dan mogen ouders eenmalig belastingvrij een hoger bedrag schenken. Dit bedrag is in principe € 25.526,-.  Wordt het geschonken bedrag gebruikt voor de betaling van een dure studie of opleiding, dan is de vrijstelling € 53.176,-. Gaat het geschonken bedrag gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een woning of de aflossing van een eigenwoningschuld of restschuld, dan is de vrijstelling maximaal € 100.000,-. Van deze hogere schenkingen moet wel aangifte worden gedaan.

Kleinkind

Wil je je kleinkind een bedrag schenken? Het maximale belastingvrije bedrag is dan € 2.129,- en hiervan hoeft geen aangifte te worden gedaan. Is je kleinkind tussen de 18 en 40 jaar oud dan kan het geschonken bedrag worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning of de aflossing van een eigen woningschuld of restschuld en is de vrijstelling eenmalig € 100.000,-. Van deze schenking moet aangifte worden gedaan.