Zakelijke rijders kiezen vanwege bijtelling vaker voor youngtimer

Steeds meer mensen rijden zakelijk een zogenoemde youngtimer. Over deze auto’s van minimaal vijftien jaar oud hoeft alleen over de dagwaarde bijtelling te worden betaald, terwijl over jongere auto’s de bijtelling over de nieuwwaarde wordt berekend.
Zo kun je een auto leasen van meer dan 15 jaar oud, maar waarvan alle slijtende onderdelen helemaal nieuw zijn. Stel dat zo’n auto kan worden aangeschaft voor € 7.000, dan bedraagt de bijtelling € 2.450. Voor een nieuwe auto met een cataloguswaarde van € 40.000 is de bijtelling € 10.000. Fiscaal kan het zakelijk rijden in een youngtimer dus behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Uit cijfers van de BOVAG blijkt dat er in 2014 nog 19.254 auto’s zakelijk stonden geregistreerd van vijftien jaar en ouder, nu staan er al 28.403 youngtimers als zakelijke auto in de boeken.

BOVAG schat dat het werkelijk aantal nog vele malen hoger ligt. Zzp’ers kunnen ook een youngtimer als zakelijke auto in de boeken zetten, maar deze auto’s worden niet als zodanig geregistreerd. Volgens BOVAG gaat het nog eens om zo’n 20.000 auto’s.

Bron: accountweek.nl