2021 is van start! De veranderingen van dit jaar op een rij

2021 is van start! De veranderingen van dit jaar op een rij

We zitten inmiddels in de tweede week van januari, en hopen dat jij dit jaar goed van start bent gegaan. De maand januari staat bij veel bedrijven in het teken van evalueren op afgelopen jaar, en doelen stellen voor het nieuwe jaar. Wel zo fijn om te weten dan, wat de (wettelijke) veranderingen zijn voor dat jaar. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

Verhoging minimumloon

Per 1 januari 2021 worden de wettelijke minimumlonen verhoogd. De bedragen van het minimumloon gelden voor een volledige werkweek. Hoeveel uur die werkweek telt, hangt af van de branche waarin je opereert en eventuele cao-afspraken. Meestal is dit 36, 38 of 40 uur. De bedragen zijn als volgt:

loontabel

(Bron: Rijksoverheid)

Verhoogde transitievergoeding

Ook de maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2021 verhoogd naar een bedrag van maximaal € 84.000,-. Dit is het bedrag die je als werkgever betaalt aan personeel die je ontslaat of van wie je een tijdelijk contract niet verlengd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van zowel het maandsalaris als van de duur van het dienstverband.

Doorloop NOW-regeling

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling), die in het leven is geroepen vanwege de coronacrisis, loopt door in 2021. De derde NOW-regeling is opgesplitst in drie tijdvakken. Het tweede tijdvak van de NOW 3.0 is ingegaan op 1 januari van dit jaar, en loopt door tot en met 31 maart 2021. Vanaf 15 februari kan deze worden aangevraagd. Wil je meer lezen over de NOW 3.0? Klik dan hier.

Verlaging vrije ruimte

In 2021 wordt de vrije ruimte voor de fiscale loonsom tot en met € 400.000,- verlaagd tot een percentage van 1,7%. Deze werkkostenregeling is in 2020 tijdelijk verhoogd geweest vanwege de coronacrisis. Ook de vrije ruimte uit de werkkostenregeling voor een fiscale loonsom van boven de € 400.000,- wordt verlaagd. Hier geldt vanaf januari 2021 een percentage van 1,18%.

Uitbreiding rondom verlofsparen

Ook rondom verlofsparen gaat een en ander veranderen. Momenteel mogen werknemers maximaal voor 50 weken fiscaal gefaciliteerd vakantieverlof en compensatieverlof sparen. Hiermee kunnen medewerkers vervroegd met pensioen. Er ligt een wetsvoorstel om dit aan te passen naar 100 weken. Echter, de behandeling van dit wetsvoorstel is uitgesteld en wordt halverwege januari behandelt door de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel zal wel ingaan met terugwerkende kracht.

Compensatie transitievergoeding voor kleine werkgevers

Kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers in dienst, hebben de mogelijkheid om vanaf 1 januari een compensatie bij het UWV te vragen voor de uit te betalen transitievergoeding. Dit geldt enkel wanneer er sprake is van ziekte van de werkgever, en hij door deze ziekte de onderneming niet kan voortzetten, of een binnen zes maanden naderende pensionering van de werkgever.

Verhoging bijtelling elektrische auto

De bijtelling van elektrische auto’s gaat omhoog van 8% naar 12%. Bij auto’s waarbij de cataloguswaarde hoger is dan € 40.000, geldt een bijtelling van 22%. Heb je een elektrische auto die op waterstof- en zonne-energie? Dan kom je in aanmerking voor 4% bijtelling.

Goed het jaar van start

Wij kunnen ons voorstellen dat veranderende wetgeving tot vragen en extra werk leidt. Onze experts helpen je hier graag bij. Neem gerust contact met ons op door te mailen naar salaris@aacc.nu of door ons te bellen op 055 – 368 55 55. Wij zijn je graag van dienst!