De wijzigingen voor HR vanaf 2023 op een rij

In 2023 gaat er veel veranderen. Dat is aangekondigd op Prinsjesdag. Ook voor HR gaat er het een en ander veranderen. Zo gaat het minimumloon stijgen, zijn er veranderingen in de maximale reiskosten- en thuiswerkvergoeding en ook in de WKR zijn de nodige aanpassingen. In dit blog praten we je graag bij over veranderingen die je kan verwachten vanaf januari 2023.

Stijging minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat stijgen, en wel met 10,15%. Vrijwel ieder jaar wordt het minimumloon verhoogd. Omdat de overheid als ambitie heeft werken zo lonend mogelijk te maken, is dit jaar een hogere stijging dan anders afgekondigd. Dit heeft te maken met de flinke inflatie van 2023. Neem de hoge energierekeningen in het bijzonder. Het valt dan ook te verwachten dat alle lonen zullen stijgen. Door de stijging van het minimumloon met 10,15%, bedraagt het minimumloon per maand € 1.924,40,- voor een 21-jarige.

Verhoging van reiskostenvergoeding 

Vanwege de inflatie en daarmee de hogere brandstofkosten, komt het kabinet werkend Nederland tegemoet door de onbelaste kilometervergoeding te verhogen van € 0,19 cent per kilometer naar € 0,21 cent per kilometer. Ook is er al aangekondigd dat dit in 2024 verder zal stijgen naar € 0,22 cent per kilometer. Echter, het staat de werkgever vrij een lager bedrag of zelfs geen reiskostenvergoeding te betalen. De € 0,21 cent is het maximale tarief dat hij of zij onbelast mag vergoeden.

Maximale thuiswerkvergoeding gaat omhoog

Thuiswerken blijft, en zo ook de thuiswerkvergoeding. Sterker nog, deze gaat per januari 2023 omhoog van € 2,00 per dag naar een bedrag van € 2,13 per dag. Dit is dus het bedrag dat je als werkgever onbelast maximaal aan je thuiswerkende werknemers mag vergoeden. Ook dit heeft te maken met stijgende energieprijzen voor thuiswerken.

Verhoging van de werkkostenregeling (WKR)

Naast de reiskosten- en thuiswerkvergoeding, gaat ook de werkkostenregeling stijgen vanaf januari 2023. Zo gaat de vrije ruimte, als onderdeel van de WKR, stijgen naar 1,92% over de eerste € 400.000,-. Het deel daarboven kent een percentage van 1,18%. De werkkostenregeling is in het leven geroepen om ondernemers de mogelijkheid te geven om investeringen in het personeel te doen, zonder dat zij hier belasting over hoeven te betalen. Je leest hier meer over de WKR.

Nettoloon gaat stijgen

Onderaan de streep zullen werknemers in 2023 netto meer overhouden dan dit jaar. Dat komt door de verhoging van de arbeidskorting. Dit is een van de maatregelen die wordt genomen om de koopkracht te stimuleren.

Al met al zijn dit toch heel wat wijzigingen waar HR mee te maken gaat krijgen. De meeste wijzigingen zijn ontstaan als gevolg van de inflatie. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je eens sparren met een van onze adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op.