Dit verandert er met werk en inkomen in 2021

Dit verandert er met werk en inkomen in 2021

We zitten alweer in de laatste maand van het jaar, wat betekent dat 2021 alweer voor de deur staat! En zoals ieder jaar, gaat er ook aankomend jaar weer het een en ander veranderen. Op Prinsjesdag zijn de plannen voor het komende jaar al bekend gemaakt. Zo gaat het kabinet aankomend jaar veel geld uitgeven om banen te behouden en inkomsten te ondersteunen en wordt er extra geïnvesteerd in onderwijs, veiligheid en duurzaamheid. Ook voor werk en inkomen gaan er in 2021 enkele zaken veranderen. Wat die veranderingen zijn? Dat vertellen we je in dit blog.

Verminderde belastingafdracht

In 2021 gaan medewerkers minder belasting betalen. De eerste schijf van de inkomsten- en loonbelasting gaat omlaag van 37,35% naar 37,10%. Bovendien gaat de arbeidskorting omhoog. Het hoogste tarief van 49,50% blijft gelijk. Door deze veranderingen gaan medewerkers een hoger nettoloon op hun salarisstrook zien.

Vrije ruimte fiscale loonsom omlaag

Momenteel bedraagt de vrije ruimte boven de fiscale loonsom van € 400.000 1,2%. Deze wordt verlaagd naar 1,18%. De vrije ruimte tot een loonsom van € 400.000 ligt momenteel op 3,0%, deze is in verband met de coronacrisis hoger dan normaal. Ook deze gaat aankomend jaar weer terug naar het normale tarief van 1,7%. Wil je meer weten over deze werkkostenregeling en hoe je hier nu nog van kan profiteren? Klik dan hier.

Transitievergoeding kleine ondernemer

In 2021 kan een ondernemer van een kleine onderneming (minder dan 25 medewerkers in dienst) aanspraak maken op een compensatie van de transitievergoeding via het UWV bij bedrijfsbeëindiging. Dit geldt enkel wanneer er sprake is van ziekte van de werkgever, en hij door deze ziekte de onderneming niet kan voortzetten, of een binnen zes maanden naderende pensionering van de werkgever. Ook moet door het UWV voor minimaal één werknemer toestemming worden verleend voor ontslag. Voor de betaalde transitievergoedingen kan de werkgever dan compensatie vragen bij het UWV.

Bijtelling elektrische auto omhoog

Voor een elektrische auto toegelaten in 2021 ga je aankomend jaar 12% bijtelling betalen voor de eerste € 40.000. Een auto toegelaten in 2020 geldt het tarief van 8% bijtelling. Voor een elektrische auto duurder dan de grens van € 40.000, geldt een hoger bijtelling tarief, te weten 22%. De toelatingsdatum is dus van belang. Ben je van plan een elektrische auto met zonnepanelen aan te schaffen? Dan zal de lage bijtelling voor de gehele cataloguswaarde gelden en geldt er dus geen grens van € 40.000.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Als gevolg van de coronacrisis wil de overheid vanaf 1 januari de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) introduceren. Hiermee kunnen ondernemers een percentage van hun investeringen in mindering brengen op de loonheffing. Hiermee steunt de overheid ondernemers om aan het einde van de rit netto meer over te houden. Deze korting is dan ook een tijdelijke crisismaatregel.

Reiskostenvergoeding bij thuiswerken vervalt

Door het vele thuiswerken, gaat er een en ander veranderen voor medewerkers die een vaste reiskostenvergoeding krijgen. Vanaf 1 januari 2021 mag de vergoeding namelijk niet meer doorbetaald worden zoals die was vóór de coronacrisis. In de praktijk zullen naar verwachting de meeste werkgevers enkel de werkelijk gereden kilometers gaan betalen. Werkgevers mogen meer betalen, maar dit gaat wel ten laste van de vrije ruimte.

30%-regeling

De 30%-regeling is een regeling voor werknemers uit het buitenland die tijdelijk in Nederland werken. Als zij voldoen aan bepaalde voorwaarden, hoeven ze over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. Deze is sinds 1 januari 2019 verkort: werknemers kunnen deze 30%-regeling nog maar 5 jaar gebruiken, in plaats van de oorspronkelijke 8 jaar. Tot 2021 geldt er een overgangsregeling. Voor werknemers die op 1 januari 2021 de regeling korter dan 5 jaar hebben gebruikt, loopt de regeling door totdat ze de 5 jaar vol hebben gemaakt. Voor werknemers die op 1 januari 2021 al langer dan 5 jaar gebruik maken van de regeling, vervalt de regeling per 1 januari 2021.

Ben jij klaar voor 2021?

De wijzigingen die eraan zitten te komen gaan niet enorme veranderingen teweeg brengen. Wel is het goed om even bij de veranderingen stil te staan. Zeker ook om eventuele vragen van je medewerkers goed te kunnen beantwoorden. Of misschien zelf plannen hebt om een of meerdere elektrische auto’s zakelijk aan te schaffen. Je wilt uiteraard niet voor verrassingen komen te staan. Benieuwd waar de meeste fouten gemaakt worden bij het opstellen van de salarisstrook? Lees dan dit blog. Zijn er nog punten waar je tegenaan loopt of waar je met een van onze experts over wilt sparren? Of heb je andere vragen? Neem dan vooral contact met ons op, door te mailen naar salaris@aacc.nu. We helpen je graag!