Wees snel: profiteer dit jaar nog van de werkkostenregeling (WKR)!

Wees snel: profiteer dit jaar nog van de werkkostenregeling (WKR)!

Als werkgever mag je ieder jaar enkele vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij aan het personeel uitkeren. Dit gaat via de werkkostenregeling, ofwel de WKR. In verband met de coronacrisis is deze regeling in 2020 aanzienlijk verruimd, om werkgevers de mogelijkheid te geven om in deze moeilijke tijd onbelast wat extra’s te kunnen doen voor hun personeel. Zo bedraagt de vrije ruimte dit jaar 3% van de fiscale loonsom tot € 400.000,-. Over de loonsom boven dit bedrag bedraagt de vrije ruimte 1,2%. Een mooie mogelijkheid om hier als werkgever nu nog gebruik van te maken.

Hoeveel kan je nog besteden

Wellicht wil je in december, zo vlak voor de kerst en de jaarwisseling, nog wat extra’s doen voor je personeel. Dan is het van belang om te berekenen hoeveel je nog kan besteden. In totaal mag je dit jaar dus 3% van de fiscale loonsom tot € 400.000,- besteden aan vergoedingen en verstrekkingen, zonder dat deze belast worden. Een salarisadministrateur kan je helpen om te berekenen hoeveel je nog mag besteden.

Gebruikelijkheidscriterium

Bij een vergoeding of verstrekking dien je wel rekening te houden met een zogenoemde gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in soortgelijke omstandigheden gebruikelijk is.

De belastingdienst ziet vergoedingen van maximaal € 2.400,- per werknemer per jaar in ieder geval als gebruikelijk.

Pas op met bonussen aan directie en bestuur

Wel moet er opgepast worden met bonussen aan de directie en het bestuur. Er gelden namelijk beperkingen als er vanwege de coronacrisis een beroep is gedaan op de NOW-regeling door de organisatie in kwestie. Hetzelfde geldt als de organisatie bijzonder uitstel van betaling van belasting heeft verkregen die langer duurde dan drie maanden.

Eindheffing

Wordt het gedeelte vrije ruimte van de WKR overschreden? Dan zal over het gedeelte wat hoger is belasting moeten worden betaald, namelijk 80% eindheffing. Deze kosten zijn voor de werkgever en moet uiterlijk met de aangifte over het 2e aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar worden aangegeven.

Wees dus snel!

Mocht je nog willen profiteren van de verruiming van de WKR, dan dien je snel actie te ondernemen. In 2021 geldt de 3% vrije ruimte namelijk niet meer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op via salaris@aacc.nu, dan helpen we je graag verder. Wil je meer weten over de WKR? Klik dan hier.